17 triků a nápadů, jak fotit jídlo
Fotografie jídla neboli „food foto“ se díky sociálním sítím stalo jedním z nejoblíbenějších foto žánrů. Chcete si doma vyfotit jídlo nebo s fotografováním jídla teprve začínáte? Když dodržíte pár základních pravidel, není to zas tak těžké. V článku najdete 17 užitečných tipů i vychytávek pro fotografování jídla a zjistíte, na co si dát obecně pozor.
Na úvod zmiňuji, že se zabývám produktovou fotografií, ale dobroty – produkty kuchařů, pekařů a cukrářů – fotím také. Tipy, které v článku uvádím, jsou z mé praxe. Profesionální fotografové jídla a food stylisté řeší i další záležitosti. Článek budu průběžně rozšiřovat.
„Chcete-li vytvořit skvělou fotografii jídla, musíte jídlo milovat.“
17 rad, jak fotografovat jídlo
1) Pro vytvoření lákavé fotografie jídla je nejdůležitější světlo. Najděte místo, kde je světlo měkké, silné a rozptýlené. Při focení u okna využijte spíše severní okno, protože tam je intenzita světla stálejší než u jižního okna, ale na druhou stranu je tam zase světla méně.
Tip: U okna dopadá světlo jen z boku, takže máte scénu nasvícenou pouze z jedné strany, pokud nefotíte pod střešními okny. Světlo si odražte odraznou deskou, kterou nasměrujte naproti oknu. Pokud odrazku nemáte, využijte kus bílého papíru.
2) Nádobí a příbory pořádně vyleštěte. Talíře, misky, skleničky, příbory opravdu vyleštěte, jakékoliv čmouhy a otisky jsou pak na fotografiích vidět. Na čištění a leštění používám antistatickou utěrku, protože pak na sklenicích neulpívá prach.
Tip: Abyste si při komponování neušpinili už naleštěné sklenice od otisků prstů, navlékněte si bílé bavlněné rukavice. Seženete je v pracovních oděvech.
3) Pozor na drobné nečistoty. Drobky na misce, talíři nebo prkénku odstraňte pinzetou nebo vatovou tyčinkou. Ne všude se totiž dostanete prsty.
4) Dejte si záležet na výběru surovin. Ovoce a zelenina musí být čerstvé a pěkné na pohled, proto je v obchodě vybírejte pečlivě.
5) Pro svěží vzhled postříkejte ovoce a zeleninu glycerinem, případně vodou v lahvičce s rozprašovačem. Glycerin má větší hustotu a viskozitu než voda, proto vydrží na ovoci a zelenině mnohem déle, drží tvar a nestéká. Pozor, jídlo od glycerinu už nejezte, protože glycerin má prý projímavé účinky.
6) Při aranžování jednotlivých surovin se soustřeďte na to, aby byly mezi jednotlivými prvky trošku odstupy, mezery. Pokud můžete, vyhněte se jejich překrývání, ale je to individuální, záleží na scéně. Dejte na svůj fotografický cit.
Překrývání se vyvarujte v případě, fotografujete-li kolmo shora.
7) Prázdný zbytek scény můžete posypat kořením. Scénu doplňte mořskou solí, kuličkami pepře, bylinkami, anebo surovinami, ze kterého je jídlo uvařené/vyrobené, třeba drobným ovocem. Používá se i jiná dekorace, například malé květy.
8) Zachyťte jídlo v akci a řekněte fotografií příběh. Fotografujete-li jídlo, které dokážete zachytit v pohybu, udělejte to. Například olivový olej nalévaný na feta sýr nebo těstoviny je obyčejným okamžikem, ale pro fotografa důležitým momentem. Možná na to budete potřebovat asistenta.
9) Jak vyřešit, aby se suroviny neotáčely? Občas se stává, že při aranžování kulatého ovoce nebo zeleniny, třeba cibule nebo jablka, se suroviny otáčejí, kácejí. Na podložení použijte třeba odličovací tampóny.
10) Při focení oleje v průhledné skleněné karafě musí být nádoba před nalitím čistá a suchá. Pokud nalijete olivový olej do mokré karafy, vytvoří se na stěnách nevzhledné kapky, protože olej a voda se nespojí.
Skleněná nádoba se nejlépe umyje a vyschne v myčce. Vnitřek nádoby pak můžete vysušit fénem.
11) Při fotografování světlé tekutiny v průhledné misce na tmavém stole tekutina opticky ztmavne. Jak to vyřešit? Vystřihněte kolečko z bílého nebo stříbrného papíru a dejte jej pod misku.
Podobná technika se používá i při focení vína nebo piva, ale o tom zase někdy příště.
12) Při fotografování shora dejte pozor na přesný úhel záběru – buďte s fotoaparátem přímo nad scénou, a to zvlášť v případě, když je jídlo komponované na dřevěných prknech. Linie spár se pak v postprocesu velmi těžko rovnají.
Pokud fotíte jídlo kolmo shora, nastavte vyšší clonové číslo, například f/11 nebo vyšší, aby byly různě vysoké prvky pěkně ostré a nedostaly se mimo hloubku ostrosti.
13) Perspektiva kolmo shora se nehodí pro jídla, která jsou aranžovaná na výšku. To platí třeba lívance, hamburger nebo pohár.
14) Vyzkoušejte takzvané „dark food foto“ neboli fotografii temného jídla. U „dark food foto“ je nutné fotit jen tmavé jídlo s tmavými rekvizitami. Scénu si nakomponujte na tmavou desku s tmavým pozadím. Pravou a levou stranu scény obklopte tmavou deskou, tak aby světlo procházelo a nasvítilo pouze objekt, který zvolíte jako hlavní. Ostatní prvky budou ve stínu. Na toto téma plánuji samostatný podrobnější článek.
15) Použijte polarizační filtr. Třeba džem namazaný na pečivu se bude na fotografii pořízené bez polarizačního filtru lesknout. Vyzkoušejte, zda funguje eliminace odlesků pomocí polarizačního filtru u vaší scény. S filtrem budou barvy také sytější. Počítejte však s tím, že „polarizák“ „spolkne“ trošku světla, asi 1 EV, záleží na typu.
Fotografie vlevo je bez použití polarizačního filtru, snímek vpravo je s filtrem.
16) Fotografujte na ohniskovou vzdálenost 50–100 mm. Jaká ohnisková vzdálenost je ideální pro focení jídla, aby nedošlo k deformaci objektů na fotografiích? Ohnisková vzdálenost, u které nedochází ke zkreslení obrazu, je u zrcadlovek s APS-C snímačem 35–65 mm. U full-frame fotoaparátů 50–100 mm.
Pro začátek je skvělým objektivem světelný objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností 50 mm.
17) Pro přesné vyvážení bílé barvy použijte 18% neutrální šedou tabulku nebo kalibrační kartu. V programu na úpravu fotografií vyvážení bílé barvy potom dolaďte, v Adobe Lightroom k tomu slouží takzvané kapátko. Fotografování do formátu RAW je podmínkou.
V profesionální produktové fotografii používají fotografové ke kalibracií barev a vyvážení bílé barvy takvaný Datacolor nebo Colorchecker s několika spektrálními barevnými poli.
Potřebujete působivé fotografie jídla nebo produktů? Napište mi. Sledujte mě rovněž na Facebooku.
Užijte si focení jídla a dobré světlo!